שמאות בתחום המקרקעין זהו מקצוע שהופך בשנים האחרונות להיות יותר ויותר מבוקש, זאת מאחר ותחום הנדל"ן הפך לתחום מרכזי בחיי רבים בארץ.
מה תפקידו של שמאי מקרקעין?
שמאי מקרקעין היא בעל מקצוע שבתחומו מתקיימת הערכת השווי של נדל"ן, דהיינו נכסי דלא ניידי. נכסי נדל"ן שונים אחד מהשני במגוון פרמטרים וביניהם: מיקום, גודל ועוד. בכדי להעריך את שווי הנכס יש צורך בבעל מקצוע מוסמך, שפועל על פי כללי שמאות מקובלים. התפקיד הזה הוא תפקידו של שמאי מקרקעין.
מרביתנו מכירים את המקצוע כשאנחנו מבקשים לקחת משכנתא לרכישת דירה, או בהגדרה הנכונה והמדויקת יותר, להעמיד משכנתא, מאחר ואנחנו ממשכנים את הנכס לבנק בתמורה להלוואה כספית. יחד עם זאת, תפקידו של שמאי מקרקעין מומחה לא מסתכם בהערכה לצורך משכנתא.
שמאי מקרקעין מוסמך להגיש חוות דעת בתחומי נדל"ן רבים וביניהן חוות דעת למוכר או קונה נכס באשר לשווי הנכס, ירידת ערך של נכס ממגוון של סיבות, וביניהן ירידת ערך הנובעת מאישורי תכנון בניין עיר, חוות דעת במקרים של כינוס נכסים, פירוק שותפות, חלוקה של זכויות על מקרקעין ועוד.
שמאי מקרקעין עוסק גם בכל ההיבטים הקשורים למיסוי של מקרקעין כמו: גובה התשלום הנדרש למס רכישה, אגרות בנייה, מס שבח וגובה היטל השבחה.
איך הופכים לשמאי מקרקעין?
בשביל להפוך לשמאי מקרקעין שעם הזמן והניסיון הופך גם שמאי מקרקעין מומחה, יש ללמוד את המקצוע במוסד אקדמי מתאים שבו קיים מסלול הכשרה למקצוע, לעמוד כמובן בבחינות ההסמכה ולאחריהן לבצע התמחות של 40 שעות התמחות שבועיות במשך שנה שלמה. לאחר שעוברים בהצלחה את כל השלבים והבחינות הסופיות על שני חלקיהן, ניתן להירשם בפנקס שמאי המקרקעין המוסמכים.
המבחנים ותקופת הסטאז'
כאמור, על מנת להפוך לשמאי מקרקעין מוסמך יש לעבור בחינות הסמכה ותקופת סטאז'. בחינות ההסמכה כוללות 14 בחינות שנחלקות לשניים: 11 בחינות הן כאלו שמוגדרות "מוקדמות" ואחריהן עוד 3 בחינות שהן בחינות סופיות.
11 הבחינות המוקדמות בחלקן בחינות סגורות וחלקן פתוחות. הבחינות הפתוחות כוללות נושאים כמו: יסודות תכנון ובנייה, מדידה ומיפוי, יסודות התכנון העירוני וגם דיני התכנון העירוני. הבחינות הסגורות כוללות את הנושאים: סטטיסטיקה, יסודות הכלכלה – מיקרו כלכלה ומאקרו, מיסוי מקרקעין, כלכלה וכלכלה עירונית.
בסיום 11 הבחינות המוקדמות יש לעבור את שלושת הבחינות הסופיות. הבחינות הסופיות כוללות: מבחן של 2 חלקים שאליו ניתן לגשת אך ורק לאחר סיום בהצלחה של הבחינות המוקדמות, ועוסק בעקרונות וגישות בהערכת מקרקעין. בחינה נוספת היא בחינה סגורה בת 40 שאלות בתחום תורת השמאות, ובחינה שלישית ואחרונה עוסקת ביישומים בשומת מקרקעין. לבחינה השלישית ניתן לגשת רק בסיום תקופת הסטאז' שאורכת כאמור שנה של 40 שעות התמחות שבועיות. אחרי כל הבחינות ושנת הסטאז' נרשמים בפנקס מועצת שמאי המקרקעין ומתחילים לצבור ניסיון.