אם אתם חיים על הפלנטה שלנו, ובפרט אם אתם גם אתם כמו ישראלים אחרים רבים מחפשים באופן קבוע אפיקים חדשים להשקעה, ככל הנראה כבר יצא לכם לשמוע על המטבעות הוירטואלים המוכנים גם קריפטו או מטבע מבוזר. ובעוד רבים יזמרו בשבחם, ברור שיש גם בעיות עם הדבר הזה, ואחת הבעיות הגדולות ביותר היא האפשרות הפשוטה יחסית להלבנת הון באמצעותן. בואו ננסה להבין איך זה עובד.
פיקוח רגולטורי מינימלי בלבד
כל עצמאי או שכיר יודע היטב כי הכנסות והוצאות מחויבות בדיווח למס הכנסה. מי שינסה לטשטש פעולות כאלו שבהחלט צפוי להיענש ולגופים השונים יש דרכים שונות לעקוב ולפקח על התנועות של אנשים.
לעומת זאת, המטבע המבוזר הוא בסך הכל קובץ מקודד שנמצא בארנק דיגיטלי, שלצורך פתיחה שלו כל מה שצריך זה כתובת אימייל תקפה. הדבר הזה בעצם מאפשר מסחר אנונימי כמעט לחלוטין, כזה שבמרבית המקרים לא כפוף לאף מנגנון פיקוח שהוא.
איך זה עוזר להלבין הון?
ובכן, בגלל שקשה לעקוב אחר מקור הכסף, עבריינים וארגוני פשיעה רבים משתמשים בו כדי לקבל תשלום על שירותים לא חוקיים כמו סחר בנשק, סמים, דרישות כופר וכן הלאה. מעבר לכך ניתן להעביר בקלות סכומים מארנק לארנק, להמיר מטבע דיגיטלי מסוג אחד בסוג אחר וכן למכור באופן אנונימי את המטבעות. את הדבר הזה מכירים היטב ארגוני פשיעה ובהחלט מנצלים אותו כבר מהרגע שהמטבע המבוזר פרץ אל חיינו.
בשנים האחרונות נסחטה ענקית האלקטרוניקה פוקסקון על ידי האקרים ונדרשה לשלם כ-34 מיליון דולר במטבעות וירטואלים. דבר דומה קרה גם כאן אצלנו עם חברת שירביט שנדרשה לשלם כמיליון שקלים לפורצים תמורת אי פרסום של מידע שנגנב ממנה.
כעת, מעניין לראות אם המציאות החדשה הזו תביא להקמת מנגנוני פיקוח מתקדמים יותר על מטבעות וירטואלים.